Naksuttimen ehdollistaminen, katsekontakti ja käsikosketus

Naksuttimen ehdollistaminen

Ehdollinen vahviste (naksutin/kehusana) tulee ennen ehdotonta vahvistetta (palkkio). Ehdollisella vahvisteella koiralle merkataan mikä käytös meni oikein ja sen jälkeen käytös vahvistetaan ehdottomalla vahvisteella. Esimerkiksi: kun koira istuu sitä kehutaan jonka jälkeen sille annetaan palkka.

Koiran tulee tietää mikä merkkiääni (naksutin/kehu) merkitsee sille palkkiota, jotta voimme kouluttaa sille uusia asioita. Koiralle ehdollistetaan vähintään kolme eri kehua jotka ovat: namikehu, lelukehu ja sosiaalisen palkan kehu. Kun koira tietää mistä kehusanasta tulee mikäkin palkkio on koulutus tehoikkaimmillaan eikä sille tule pettymyksiä palkkiosta. Koiran tunnetilaan vaikuttaa myös paljon se minkä palkkion se saa (esim. lelu kiihdyttää/ruoka rauhoittaa) ja palkkioilla pystymme säätelemään koulutuksessa koiran tunnetilaa erittäin paljon.

Katsekontakti

Katsekontakti on tärkeä taito koiralle ja helpottaa niin koiran kuin omistajan arkea. Monen asian voi kääntää koiralle niin, että katsekontaktilla saa tai siihen voi turvautua. Esimerkiksi koiran voi kouluttaa kysymään lupaa katsekontaktilla, luopumaan katsekontaktilla asioista tai vaihtoehtoisesti kertomaan katsekontaktin avulla, että sitä jännitää sen sijaan, että sen tarvitsee reagoida esimerkiksi haukkumalla vastaantulevia koiria.

Käsikosketus

Käsikosketus on koiralle helppo ja kiva temppu mutta samalla myös tärkeä työkalu omistajalle. Se millaisena työkaluna voi käsikosketusta käyttää on vain mielikuvitusrajana. Kun käsikosketus on vahva, voi sitä käyttää esimerkiksi: luoksetulon korvikkeena jos “tänne” käsky ei aina toimi, jännittävien tilanteiden jälkeen (käsikosketus rentouttaa koiraa) tai hillitäkseen pennun puremis”kohtausta”.